Kintsugi - skønheden i det uperfekte
Hvad er Kintsugi?
Et af de japanske håndværk, som vi beundrer allermest er Kintsugi. Konkret er det en traditionel japansk teknik til at reparere ødelagt keramik, hvor skårene samles med lim i guld. Kintsugi udspringer af Wabi-Sabi-filosofien, som handler om at se skønheden i det uperfekte. Når de ødelagte dele sættes sammen på ny, skaber det et hele, der er smukkere, end det var før. Skønhed findes derved i det defekte frem for at fokusere på, at keramikken ikke længere fremstår i sin oprindelige stand. Fejl bliver en styrke og en del af dets historie.
Med vores Kintsugi-reparationssæt kan du bevare dit yndlingskeramik og give det nyt liv. Producenten skriver, at produktet er sikkert at bruge til fødevarer ved en maksimal temperatur på 100 grader. Vi anbefaler, at keramik der er repareret med Kintsugi ikke sættes i opvaskemaskinen eller mikroovnen. Sættet kommer i en fin æske og kan fås i både sølv og guld. Foruden keramik kan sættes anvendes til reparation af glas.
Genbrug fremfor at købe nyt
I tråd med de seneste års fokus på genanvendelse og mindskning af ressourcespild, opfordrer filosofien os til at værne om vores ting i stedet for at købe nyt. Med andre ord skal vi kigge nærmere på de ting, vi har, og som kan få nyt liv. Det er nemt at trykke på bestilknappen, når noget går i stykker, men ved at reparere tingene selv, kan man bidrage til en grønnere hverdag ved at genbruge. Glæden opstår samtidigt ved, at ens yndlingsting i hjemmet ikke behøver at gå til spilde, men i stedet får sit eget unikke udtryk, som hverken du eller andre kan købe sig til.
Wabi sabi-filosofien - skønheden i det uperfekte
Filosofien bag Kintsugi knytter sig til andet end det rene håndværk. Det kan ligeledes overføres til, hvordan vi mennesker bør hylde de ‘fejl’ og oplevelser, vi kan have med i bagagen ved at have gennemgået noget svært eller udfordrende. Fejl og tidligere oplevelser gør os stærkere, hvorfor det skal hyldes og anvendes til at forstå, hvordan det har formet og ændret os.
En japansk talemåde siger, at vores styrke er vores svaghed. Udsagnet skal bruges til at minde os om, at vores forestilling om styrke kan ændre sig, og at vi ikke må tage noget for givet. Livet, mennesker, kærligheden og ja, keramikskår skal alt sammen dyrkes og fodres med opmærksomhed og dedikation. Og så skal vi alle huske det, som overskriften siger; at finde glæde og skønhed i det uperfekte - uanset fejl og mangler.