5 konbini foods du skal smage i Japan

I et travlt samfund som Japan skal mad og drikke være tilgængeligt 24-7 til turister, forretningsmænd og alle andre. Af den grund er der drinksautomater (vendingmachines) at finde på de fleste gadehjørner om end du er midt i Tōkyōs gader eller på toppen af et bjerg.

De japanske convenience stores, konbini, er ligeledes skabt til at stå til rådighed for enhver, der måtte have brug for det, og en tur i konbini er faktisk næsten rejsen til Japan værd i sig selv. Konbini kan på en måde sammenlignes med en kiosk - bare mere fancy og med langt flere varer og muligheder. Her finder du f.eks. et hav af japanske specialiteter, som varierer i forhold til de forskellige butikker, kæder, regioner og sæsoner. Du finder også andet end mad i en konbini såsom dessert, diverse drikkevarer, magasiner og nødvendigheder som undertøj. Ja, du kan hæve penge, printe og tilmed købe eventbilletter i en konbini

 

Top 5 konbini foods

Men hvad er konbini foods egentlig? Det er kort sagt en form for mad, snack eller andet spiseligt, som du kan købe i en convenience store. Den er lækker, billig - og selvfølgelig tilgængelig. Priserne i konbini er ganske vist lidt højere end i supermarkederne, men til gengæld er madvarerne klar til at spise med det samme, meget bekvemmelige og gode on-the-go. Og så er der næsten altid en konbini i nærheden.

I denne guide har vi inkluderet vores top 5 af hurtige "retter", som du kan finde i de fleste convenience stores, hvoraf de tre største kæder er 7-Eleven, Family Mart og Lawson. Der ligger ofte en af disse konbini i nærheden i byerne. Er du tæt efter en lang dag med sightseeing, så er der varm aftensmad lige til at tage med på hotelværelset til lidt afslapning. Super nemt! Alt efter hvornår du er i Japan, kan du også prøve en sæsonpræget spise såsom varm oden om vinteren eller chewy sakura mochi om foråret. Anyways, lad os dykke ned i den vidunderlige verden af konbini mad. Så er der kun tilbage at sige velbekomme, "itadakimasu"!

 

konbini, convenience store, japan

(https://blog.gaijinpot.com/5-things-didnt-know-buy-konbini/) 

 

1. Onigiri

Måske kender du onigiri fra anime eller Instagram. En onigiri kan bedst beskrives som en trekantet risbolle med fyld pakket ind i tang, og der findes et utal af varianter med forskellige typer fisk, konbu og meget andet. Man kan faktisk næsten putte hvad som helst i, men det er efter min mening lækrest med en cremet midte. 

Med sin smarte indpakning holdes den let saltede nori-tang udenom risen lækker og crispy, og man undgår, at den bliver slasket. Når pakken åbnes med de tre steps, mødes den nærmest cremede ris og tangen i en fantastisk kombination. Mine personlige yndlings onigiri er dem med fisk. Prøv en tun og japansk mayo (ja, den er lidt anderledes end vores mayo), en med fiskeæg som tarako/mentaiko eller med rejer. Uhm! Det bedste er, at de fleste konbini nærmest altid har klassiskeren her i køledisken, uanset hvornår i døgnet man kommer, men kommer du omkring frokosttid er de tit helt friske.

Ja, onigiri er kort sagt en fyldig, lækker og hurtig mundfuld, som er god on-the-go på tur i Japan og kan fås overalt. Og så koster den kun lidt over 100 yen, som svarer til ca. 5-10 kroner. Dét er da en frokost, der er til at betale! Alt efter hvor meget man spiser, plejer 1-2 stk. at være nok. Og så kan man jo lige snuppe en skriggrøn sodavand melon soda med på sin tur!

 

konbini, convenience store, japan, onigiri
konbini, convenience store, japan, onigiri

 (https://www.nippon.com/en/guide-to-japan/gu013002/)

 

2. Japanske sandwiches

Det lyder måske rimelig basic for en 7-Eleven at have sandwich på menuen, men japanske sandwiches kan altså noget. Den første sandwich, jeg prøvede i Japan, var en ichigo sando (jordbærsandwich), og jeg siger dig, at det var en fuldstændig fantastisk oplevelse at sætte tænderne i det kridhvide brød med flødecreme og perfekte, sødlige jordbær. Det hvide brød, som jeg ellers aldrig spiser i Danmark, smeltede bare i munden på mig. Og jeg har haft lignede oplevelser mange gange siden med andre konbini-sandwiches.

Men for at afslutte ichigo sando-eventyret ovenover, så har jeg siden min første tur ledt længe efter en jordbærsandwich i de japanske konbini. Men da jordbær hovedsageligt anses som en julefrugt i Japan (det er vist på grund af den røde farve), er det nemmest at få fat i sådan én i vinterhalvåret. Så ved du i hvert fald det :-)

Hvis du i stedet er på udkig efter noget til din frokost fra det salte køkken, skal du prøve katsu sando. Det er friteret, sprød svinekotelet, tonkatsu, med katsu-sauce og ofte tilsat japansk mayo - naturligvis også med himmelsk hvidt brød udenom. Hvis du selv vil prøve dig frem med japansk katsu, kan du prøve vores opskrift på katsudon donburi rice bowl. Måske kan du prøve at lave din egen katsu sando derhjemme.

Der findes mange andre varianter af sando i de japanske konbini, og hver kæde laver den på hver deres unikke måde, så smag dig frem til, hvilken én du bedst kan lide. Udover de to ovenovernævnte sando, kan jeg også anbefale æggesandwichen tamago sando (her kan man virkelig tale om, at noget smelter i munden på en) eller en klassisk sandwich med skinke og salat. Prøv dig frem. Prisen ligger ofte omkring de 200-300¥ (mellem 10-20 DKK). Enjoy!

 

konbini, convenience store, japan, sando

 (https://themimiodyssey.com/7-eleven-japan/)

 

3. Fried chicken

Der har siden tidernes morgen (okay, måske ikke helt så længe), været debat om, hvilken japansk konbini-kæde, der laver den bedste fried chicken, også kaldet karaage. Uanset hvor du køber den, så er det er must try i Japan. Du kan faktisk lære at lave din egen karaage med vores opskrift lige her. Så kan du selv smage, hvorfor det er på listen her :-)

I de fleste konbini koster en lækker æske eller pose med varm karaage lidt over 200¥ (12 DKK). Den kommer i mange varianter og fås f.eks. med ostefyld og i en spicy, rød udgave. Prøv dig frem med forskellige varianter, men jeg anbefaler at prøve den almindelige crunchy og juicy karaage til at starte med. Uhm, lækker saftig kylling med en dejlig sprød, knasende skorpe. 

Fordi karaage købes ved kassen fra den varme disk, kan du prøve dig frem med at sige "karaage" eller "chikin" og evt. pege på den valgte kylling (selvom det ikke anses som særlig pænt at gøre i Japan). Det plejer at været til at finde ud af. Og du vil ikke fortryde dit køb!

 

konbini, convenience store, japan, karaage
konbini, convenience store, japan, fried chicken, karaage

(https://ifbth.com/japanese-convenience-store-fried-chicken-guide/)

 

4. Bentō

Denne klassiker har du måske også set i japanske anime eller film. Bentō er en pakket frokost, som kan laves hjemme eller købes i butikker. I de japanske konbini kan man finde et udvidet sortiment af forskellige typer bentō. En klassiker som makunouchi bentō indeholder ofte ris, grillet fisk, æg, syltede grøntsager, kød såsom karaage og en syltet blomme, umeboshi. Man kan sammensætte sin bentō som man vil, men fælles for mange er, at der er en form for ris i bunden og grøntsager, kød og andet på toppen. Prisen på en bentō box ligger ofte lidt under 500¥ (under 30 DKK) for disse.

Man kan også medregne friskpakkede donburi (rice bowls) såsom oyakodon (kylling og æg over ris), katsudon (dybstegt svinekød med æg over ris), gyūdon (oksekød over ris), risretter med karry og pastaretter i kategorien bentō. Du kan altid få dine retter varmet op i en konbini, hvis du vil nyde en af disse varm. Uhm, jeg kunne godt spise sådan en omgang dejlig varm katsudon lige nu! Men vil man prøve en helt klassisk, standard bentō box, så vil jeg anbefale én med ris og fisk som makunouchi bentō

Du kan også selv prøve at lave din egen japansk-inspirerede madpakke til f.eks. en picnik-tur. Faktisk gør mange japanske husmødre sig meget umage med at lave de flotteste bentō-madpakker til deres børn, når de skal i skole. Man kan i japanske detailbutikker og i 100-yen butikker såsom Daiso købe små udstikkere til at lave bjørne eller andet i f.eks. tang til at lægge ovenpå risen i sin bentō. Her kan man virkelig være kreativ! I forhold til købte bentō, sælges der på store stationer såkaldte ekiben (oversat "stations-bentō") til din togtur. Denne mere luxuriøse bentō findes i forskellige unikke varianter over hele Japan. 

 

konbini, convenience store, japan, bento
konbini, convenience store, japan, bento boxes

(https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Shiso_wakame_gohan_makunouchi_bento_of_7-Eleven_in_Japan.jpg og https://www.nippon.com/en/guide-to-japan/gu013002/) 

 

5. Nudler

Mange forbinder nok japansk mad med kopnudler og lækre varme nudelretter som ramen og yakisoba, og dem finder man også i en konbini. Der er et kæmpe udvalg af instant noodles, eller kopnudler, som vi kalder dem. Et langt større udvalg end i Danmark. Prøv f.eks. en omgang lækker yakisoba, nudler lave på kalorier eller en begrænset kopnudel med matcha-smag. Hvis du endnu ikke har prøvet yakisoba, så er det i hvert fald et must, synes jeg. Prisen på kopnudler ligger ofte omkring de 100-200¥ (ca. 5-12 DKK) men fås også billigere og dyrere. 

Prøv også en af de mere "friske" nudelretter med soba-nudler. Om sommeren fås de kolde og om vinteren i en dejlig varm udgave. Fordi de ikke er pakket som kopnudler og dermed mere friske, er de ofte oppe omkring 500¥ (næsten 30 DKK).

De større konbini har desuden et sted med sidepladser indenfor (often en etage over eller lige ved indgangen), hvor der er en elkedel med varm vand til kunders kopnudler. Hvis der ikke er plads, kan man tage sin mad med udenfor, men som vi har pointeret i et andet indlæg, er det uhøfligt at gå, mens man spiser. Man må dog gerne stå og spise :-)

 

konbini, convenience store, japan, nudler

(https://gigazine.net/news/20161230-toshikoshi-soba-conveni/)

 

Puha, jeg blev helt sulten af at skrive om konbini mad! Det er virkelig noget, jeg savner at have i nærheden her i Danmark. Husk, at hvis du ser noget spændende i en konbini, som du gerne vil prøve, så slå til. Ligesom med ichigo sando-historien kan man være uheldig, at en vare er væk, så undgå at fortryde, at du købte den.

Der er mange andre konbini foods, som jeg kunne skrive side op og ned om. F.eks. synes jeg også, at du bør prøve de mange forskellige typer slik og snacks på hylderne. Prøv også ichigo daifuku (mochi-riskage med jordbær), dorayaki (sød pandekage med rød bønnepasta i), melon pan (brød med et melon-lignede udseende), sushi eller nikuman (blød bolle med kødfyld). Så ja, der er nok madeventyrer at kaste sig ud i her. 

Jeg har tilladt mig at samle et par japanske oversættelser, som kan være gode at kende, inden man går ind i en konbini:

  • 新発売 = nyt produkt
  • 季節限定 = sæsonvare
  • 期間限定 = tidsbegrænset vare
  • 生 = rå
  • 焼く = grillet
  • フライ= dybstegt
  • 甘い = sød
  • あったかい = varm
  • つめたい = kold

Har du en konbini snack eller madvare, som jeg ikke har taget med i denne guide og som bare SKAL med på listen? Så skriv det endelig i en kommentar herunder. Tak fordi i læste med. Vi ses, mata nee

Efterlad en kommentar

Alle kommentarer modereres, før de offentliggøres