Kare Raisu (Japansk Karry)

type

Type

hovedret

land

Portioner

4 personer

Arbejdstid

+60 minutter

Hvad er japansk karry?

Karry!? Er det ikke indisk, tænker du nok, og jo – du har fuldstændig ret. Karryen kom først til Japan i 1870’erne via briterne. Først i starten af 1900-tallet blev grundstenen til den klassiske japanske oksekødskarry lavet. I dag findes der tusindevis af forskellige typer karryretter, som kan indeholde svinekød, kylling, blæksprutte, lam – men den er også oplagt som vegetarret. Du kan selv erstatte min opskrift med det, du foretrækker. Brug også meget gerne svampe, aubergine, spinat, broccoli eller ærter i suppen!

Opskriften er bygget op omrking en såkaldt “roux”, som er en gammel fransk jævningsmetode. Rigtig mange køber bare instant-udgaven i terningform, som man kan købe i alle japanske supermarkeder. I Danmark er det lidt sværere at opstøve, men kigger du godt efter i et asiatisk supermarked, er der rimelig sandsynlighed for finde det. Gå efter mærkerne JAVA Curry, Golden Curry eller S&B.

Kunsten ved en hjemmelavet japansk karry er at ramme den rigtige smagsbalance, så man får en salt, sød, rig, aromatisk, umami-bombe af en karrygryde. Spændet er rigtig bredt, og nogen kan lide deres karry meget sød, nogen mere salt mens andre foretrækker den stærke version. Opskriften herunder rammer “min smag”, men det er op til dig, om du vil trække den i andre retninger.

Desuden er konsistenserne i kød, grøntsager og ikke mindst sovsen altafgørende. Derfor er “2. dags-karry” faktisk ofte bedre, fordi smagene er trængt dybt ind i råvarerne, og konsistensen af retten er tykkere.

Ingredienser

  1. 600 g godt marmoreret oksekød skåret i mundrette størrelser (kan erstattes med hakket fars, svinekød, kylling, fisk, skaldyr, butternut squash e.l.)
  2. 1,3 liter okseboullion
  3. 3 gulerødder skåret efter “rangiri”-metoden (se hvordan nederst på siden)
  4. 3 kartofler skåret efter “rangiri”-metoden.
  5. 3 løg skåret i smalle både
  6. 3-4 håndfulde grønne bønner
  7. 1 æble skåret i smalle både
  8. 1 fed hvidløg, finthakket
  9. 1 tommelfinger ingefær, revet
  10. 1/2 spsk salt og peber
  11. 1 spsk olie
  12. (Evt. salt&peber, sukker, mørk chokolade til tilsmagning)

Roux-basen

  1. 2 spsk god karryblanding (evt. hjemmelavet)
  2. 2 spsk garam masala
  3. 1/2 tsk cayennepeber
  4. 3 spsk mel
  5. 4 spsk smør

Tilbehør

  1. Dampede kortkornede ris. (Hvis du ikke kan få fat på Japanske kortkornede, rundede ris, så brug sushiris eller grødris)
  2. Fukujinzuke (Syltet kinaradise, lotusrod, aubergine med soya/sesamolie-smag. Køber det normalt i Japan)
  3. Ost (Noget vi altid har gjort i min familie, men måske ikke så brugt i Japan)

Fremgangsmåde

  • Varm en stor gryde med olie og steg halvdelen af løgene af indtil det er helt ensartet brunt og karamelliseret
  • Krydr kødet med salt og peber og brun det af i gryden
  • Tilføj hvidløg, ingefær, gulerødder, kartofler, æble og resten af løgene og brun det af (erstat/tilføj evt. andre grøntsager her). 
  • Læg bønnerne ovenpå og fyld op med bouillonen. Væsken skal kun lige dække grønsagerne.
  • Lad retten simre i 1,5-2 timer under låg. (jeg bruger en trykkoger i 15-20 min for at bevare smag og forkorte koge-tiden)
  • Forbered din roux mens retten simrer. Smelt smørret i en lille kasserolle og tilføj mel. Rør konstant i 3-5 minutter indtil blandingen får en brunlig farve.
  • Tilføj karry, garam masala, cayenne peber og rør rundt 2-3 minutter indtil du kan dufte en fyldig karryaroma. Sæt blandingen til side.
  • Når din gryde har simmeret nok og grøntsagerne er møre, tager du noget af suppen over i din roux og fortynder den op. Hæld det derefter tilbage i den store gryde og lad det simre under omrøring i 15-20 minutter indtil retten får en sovse-konsistens. Den skal måske koges en del ind.
  • Smag til med salt & peber og evt. sukker, mørk chokolade eller worchestershire sauce for at ramme den balance du bedst kan lide.
  • Server med dampede ris, en skive ost og evt. fukuginzuke
  • (Retten akkompagneres bedst med en kold øl – gerne Kirin Ichiban!)

Sådan skærer du efter Rangiri-metoden

Rangiri-metoden er en japansk skæreteknik som gør det nemmere at skære ensartede stykker af uens former. Samtidig skaber teknikken større skæreflader, som gør at grønsagerne absorberer smagene bedre. 

  • Start med at skære grøntsagen i en 45 graders vinkel
  • Rul grøntsagen en kvart omgang og skær igen en vinkel
  • Blev ved indtil du har skåret hele grøntsagen i ensartede størrelser

いただきます

velbekomme

Server med...

Vores historie

Vi elsker, når service er med til at fuldende enhver ret og sætte stemningen for måltidet. Hos Seramikku kan du sammensætte din egen unikke samling af japansk keramik, som du kan bruge til servering af dine favoritretter.

Alt keramik er håndplukket fra Japan og kommer i et begrænset antal. Uanset om du foretrækker, at keramikken er ens - eller er mest til at blande forskellige items - består udvalget unikke styles. Vi kan nemlig godt lide tanken om, at du får noget helt særligt hjem at stå på dine hylder.

Se andre opskrifter