Katsudon (Donburi med pankopaneret svinekotelet)
Hvad er Donburi?
Donburi betyder 'skål' på japansk, hvilket er meget stigende for konceptet bag. Det er nemlig en japansk 'rice bowl', hvor dampede ris lægges i bunden og toppes med kød, grøntsager og marinader. Retten serveres ofte i store skåle (heraf navnet) ala disse fra Seramikku.
I Japan er Donburi kendt som et 'comfort meal', og det er en klassiker til frokost. Det gode ved retten er, at den er superlet at lave, og du kan tone retten efter dine favoritsmage. Dette er samtidigt en genial måde, hvorpå du kan opbruge rester i køleskabet. For os er det en ret, som vi indtænker til frokost eller i slutningen af ugen, hvor vi typisk har nogle grøntsager og en rest kød liggende. Retten kræver kort tid i køkkenet og få ingredienser. Dette ændrer dog ikke på, at det er en utrolig lækker og frisk ret at spise - og så er den utrolig instagramvenlig at se på ;-)
Denne donburi er med "tonkatsu" som er paneret svinekotelet. Prøv også vores andre Donburi-opskrifter med enten kylling og æg eller oksekød.
Hvad er Tonkatsu?
Tonkatsu er en pankopaneret svinekotelet, som tilberedes ved dybstegning. På nogle måder kan Tonkatsu lede tankerne hen på en klassisk wienerschnitzel, da svinekødet tilberedes saftigt og har et sprødt ydre. Det er populær japansk ret, og det forstår vi virkelig godt! Den er nemlig let at lave, kræver ikke de store forberedelser og så smager det bare supergodt. Hvis du leder efter en ny måde at tilberede svinekød på, så må du love at kaste dig ud i denne japanske opskrift.
Svinekødet paneres i panko, hvilket skaber en knasende skorpe. Panko stammer fra Japan og er kendetegnet ved de større krummer end almindelig rasp. Banko suger mindre fritureolie og det giver en luftig og crispy struktur, når det tilberedt. Heldigvis er panko efterhånden blevet fast inventar på hylderne i supermarkedet, hvorfor du ikke bør gå kompromis med dette til din panering.
Ingredienser
Til 1 skål
- Svinekotelet (1 stk)
- Pankorasp (til panering)
- Hvedemel (til panering)
- 1 æg (til panering)
- Salt og peber (til panering)
- Smagsneutral olie (til panering)
- Kortkornede rundede ris (2 dl)
- Løg (1/2)
- Mirin (1 spsk.)
- Soyasauce (1 spsk.)
- Sukker (1/2 spsk.)
- Dashi (1 dl)
Sauce
- 1 spsk sesamfrø (ristet af på en tør pande og kværnet
- Bulldog-sauce (Kan erstattes af en blanding af 1 dl ketchup, 1/2 tsk. sukker/honning, 1 spsk. worchestershire-sauce)
Fremgangsmåde
- Kog risene efter anvisning.
- Soigner kødet ved at fjerne sener. Krydr med salt og peber på begge sider.
- Hvis du har en kødhammer kan du med fordel banke kødet en anelse tyndere (ikke så tynd som en wienerschnitzel).
- Læg kødet på køl i 15 minutter mens du opvarmer den smagsneutrale olie til 180 grader.
- Find 3 skåle - én med mel, én med pisket æg og én med panko.
- Vend kødet i melet, herefter æggemassen og slutteligt i panko.
- Kom det panerede kød i den varme olie og tilbered det 2-3 minutter på hver side.
- Læg koteletten til side og lad den hvile.
- Kom sukker, dashi, soya og mirin i en lille pande og bring det i kog.
- Hak løget i skiver og kom det i panden. Steg indtil løgene er bløde og væsken er svundet ind.
- Skær koteletten i skiver og læg den på løgene. Hæld det piskede æg henover.
- Dæk panden med et låg og sluk for varmen efter ca. 30. sekunder når ægget er let-tilberedte.
- Hak forårsløget.
- Kom risene i bunden af skålen og læg de karamelliserede løg og den panerede svinekotelet ovenpå.
- Top af med sauce og forårsløg
いただきます
velbekomme
Server med...
Vores historie
Vi elsker, når service er med til at fuldende enhver ret og sætte stemningen for måltidet. Hos Seramikku kan du sammensætte din egen unikke samling af japansk keramik, som du kan bruge til servering af dine favoritretter.
Alt keramik er håndplukket fra Japan og kommer i et begrænset antal. Uanset om du foretrækker, at keramikken er ens - eller er mest til at blande forskellige items - består udvalget unikke styles. Vi kan nemlig godt lide tanken om, at du får noget helt særligt hjem at stå på dine hylder.