Okonomiyaki (Osaka style)

type

Type

hovedret

land

Portioner

4 personer

Arbejdstid

45 minutter

Spisepinde i træ

Spisepinde i træ

$11.00 USD

Gå til produkt
Asymmetrisk lysegrå skål

Asymmetrisk lysegrå skål

$18.00 USD

Gå til produkt

Hvad er Okonomiyaki?

Man kan med lidt god vilje betegne okonomiyaki som en blanding af en pizza og en madpandekage – baseret på kål. Okonomiyaki er sammensat af ordene “konomi” og “yaki”, som løst oversat betyder henholdsvis “det du kan lide” og “stegt/grillet”. Et lidt spøjst navn, men ikke desto mindre et meget passende navn. Jeg har i hvert fald endnu til gode at møde en person, som ikke kan lide okonomiyaki – barn som voksen.

Der findes to versioner af okonomiyaki, som hver har fået sit navn fra den by de har deres oprindelse i – henholdsvis Osaka og Hiroshima. Hovedingredienserne er nogenlunde ens – kål, dej og toppings. Fremgangsmetoden er derimod ret forskellig. Hvor man ved Osaka-versionen blander alle ingredienser inden man steger, bygger man den op i lag med Hiroshima-versionen.

Osaka Okonomiyaki er meget nemt og hurtigt at lave og det bliver hurtigt en sund hverdagsfavorit!

Ingredienser

Pandekager/pizzaer

  1. ca. 3/4 spidskål
  2. 1½ porre
  3. 12 spsk mel
  4. 4 æg
  5. vand
  6. lidt salt
  7. ½ spsk revet ingefær
  8. 200 g majs
  9. ½ spsk mirin (sød risvin til madlavning. Kan undlades)
  10. Tyndskåret svineslag, bacon, rejer eller blæksprutte alt efter smag.
  11. (Hvis retten ønskes vegetarisk kan man erstatte kød med fintsnittet løg/svampe/aubergine/tofu stegt i soya, lidt sukker og evt. misopaste).

Okonomiyaki Sauce

Hvis muligt så køb Otafuku Okonomiyaki Sauce. Kan købes i de fleste asiatiske supermarkeder som:
– Kakshidi Food i Kødbyen, København
– Den Kinesiske Købmand tæt ved Nørreport Station, København
– Far East Trading tæt ved Bruuns Galleri, Aarhus

Man kan også prøve at lave den selv ud fra ingredienser, man kan købe i normale supermarkeder:

  1. 2 dl ketchup
  2. 2 spsk soya
  3. 2 spsk Worchestershire Sauce
  4. 2 tsk sukker/flydende honning

Toppings

  1. Mayonnaise (Hvis muligt så køb den legendariske Kewpie Mayonnaise – den er helt enestående god)
  2. Aonori (Bittesmå stykker tørret tang)
  3. Katsuobushi (Røget, tørret Bonito-fisk høvlet i helt tynde flager)
  4. Fintsnittet forårsløg
  5. Evt. en knivspids wasabi

Fremgangsmåde

  • (Hvis du skal for-stege grøntsager/tofu til vegetarudgaven, så gør det først og lad det køle af).
  • Start med at piske mel og vand i en stor skål. Tilføj vand indtil dejen har en tyk koldskålskonsistens.
  • Tilføj ingefær, mirin og lidt salt. Stil til skålen til side.
  • Snit nu spidskål og porrer. Nogle fintsnitter, nogle bruger en foodprocessor og andre snitter lidt grovere. Jeg er mere til sidstnævnte, så man bibeholder lidt konsistens og sprødhed i kålene. Prøv dig frem.
  • Bland kål, porrer, majs, (evt. stegte grøntsager, evt. frosne rejer) i dejen, så det hele er “coated” med dej.
  • Slå 4 æg ud i massen og vend det hele rundt, så æggene bliver fordelt godt. Pas på med at røre for voldsomt i det, efter æggene er kommet i.
  • Varm en pande med lidt olie. Hvis du har rå rejer eller blæksprutte så smid dem nu på panden.
  • Fordel Okonomiyaki blanding ud på panden, så mængden svarer til et stort pitabrød i omkreds. Ca. 3 cm i tykkelsen. Steg i ca. 5 minutter under låg).
  • Læg 2-3 skiver bacon/svineslag på og vend pandekagen. Steg i yderliger 5 minutter.
  • Gentag indtil hele blandingen er brugt. Hvis du har en stor pande eller måske en teppanyaki/hot plate kan du lave flere på en gang.
  • Top hver jeres Okonomiyaki med sauce, mayo, aonori, katsuobushi, forårsløg og evt. wasabi.

いただきます

velbekomme

Serveret med

Se andre opskrifter