Okonomiyaki (Osaka style)
Spisepinde i træ
80,00 DKK
Asymmetrisk lysegrå skål
140,00 DKK
Hvad er Okonomiyaki?
Man kan med lidt god vilje betegne okonomiyaki som en blanding af en pizza og en madpandekage – baseret på kål. Okonomiyaki er sammensat af ordene “konomi” og “yaki”, som løst oversat betyder henholdsvis “det du kan lide” og “stegt/grillet”. Et lidt spøjst navn, men ikke desto mindre et meget passende navn. Jeg har i hvert fald endnu til gode at møde en person, som ikke kan lide okonomiyaki – barn som voksen.
Der findes to versioner af okonomiyaki, som hver har fået sit navn fra den by de har deres oprindelse i – henholdsvis Osaka og Hiroshima. Hovedingredienserne er nogenlunde ens – kål, dej og toppings. Fremgangsmetoden er derimod ret forskellig. Hvor man ved Osaka-versionen blander alle ingredienser inden man steger, bygger man den op i lag med Hiroshima-versionen.
Osaka Okonomiyaki er meget nemt og hurtigt at lave og det bliver hurtigt en sund hverdagsfavorit!
Ingredienser
Pandekager/pizzaer
- ca. 3/4 spidskål
- 1½ porre
- 12 spsk mel
- 4 æg
- vand
- lidt salt
- ½ spsk revet ingefær
- 200 g majs
- ½ spsk mirin (sød risvin til madlavning. Kan undlades)
- Tyndskåret svineslag, bacon, rejer eller blæksprutte alt efter smag.
- (Hvis retten ønskes vegetarisk kan man erstatte kød med fintsnittet løg/svampe/aubergine/tofu stegt i soya, lidt sukker og evt. misopaste).
Okonomiyaki Sauce
Hvis muligt så køb Otafuku Okonomiyaki Sauce. Kan købes i de fleste asiatiske supermarkeder som:
– Kakshidi Food i Kødbyen, København
– Den Kinesiske Købmand tæt ved Nørreport Station, København
– Far East Trading tæt ved Bruuns Galleri, Aarhus
Man kan også prøve at lave den selv ud fra ingredienser, man kan købe i normale supermarkeder:
- 2 dl ketchup
- 2 spsk soya
- 2 spsk Worchestershire Sauce
- 2 tsk sukker/flydende honning
Toppings
- Mayonnaise (Hvis muligt så køb den legendariske Kewpie Mayonnaise – den er helt enestående god)
- Aonori (Bittesmå stykker tørret tang)
- Katsuobushi (Røget, tørret Bonito-fisk høvlet i helt tynde flager)
- Fintsnittet forårsløg
- Evt. en knivspids wasabi
Fremgangsmåde
- (Hvis du skal for-stege grøntsager/tofu til vegetarudgaven, så gør det først og lad det køle af).
- Start med at piske mel og vand i en stor skål. Tilføj vand indtil dejen har en tyk koldskålskonsistens.
- Tilføj ingefær, mirin og lidt salt. Stil til skålen til side.
- Snit nu spidskål og porrer. Nogle fintsnitter, nogle bruger en foodprocessor og andre snitter lidt grovere. Jeg er mere til sidstnævnte, så man bibeholder lidt konsistens og sprødhed i kålene. Prøv dig frem.
- Bland kål, porrer, majs, (evt. stegte grøntsager, evt. frosne rejer) i dejen, så det hele er “coated” med dej.
- Slå 4 æg ud i massen og vend det hele rundt, så æggene bliver fordelt godt. Pas på med at røre for voldsomt i det, efter æggene er kommet i.
- Varm en pande med lidt olie. Hvis du har rå rejer eller blæksprutte så smid dem nu på panden.
- Fordel Okonomiyaki blanding ud på panden, så mængden svarer til et stort pitabrød i omkreds. Ca. 3 cm i tykkelsen. Steg i ca. 5 minutter under låg).
- Læg 2-3 skiver bacon/svineslag på og vend pandekagen. Steg i yderliger 5 minutter.
- Gentag indtil hele blandingen er brugt. Hvis du har en stor pande eller måske en teppanyaki/hot plate kan du lave flere på en gang.
- Top hver jeres Okonomiyaki med sauce, mayo, aonori, katsuobushi, forårsløg og evt. wasabi.