Japansk morgenmadsbord
Asymmetrisk lysegrå skål
140,00 DKK
Spisepindeholder
70,00 DKK
Spisepinde i sort træ
80,00 DKK
Japansk morgenmad med smagfulde små retter
I Japan inviteres dine smagsløg ud i både salte, søde og sure indslag allerede helt fra morgenstunden. Ofte består en japansk morgenmad af kogte ris, misosuppe, tilberedte grøntsager, fisk og æg - og morgenbordet ligner derfor ikke det, som man typisk får serveret i Europa. De små retter serveres samtidigt, hvilket giver mulighed for at dykke ned i forskellige smagsoplevelser på én og samme tid. Med andre ord er et japansk morgenbord en oplagt måde at prøve nogle af de traditionelle japanske smage - og så skaber udforskningen af de små retter bare en virkelig hyggelig måde at spise sammen på.
Ingredienser
Marineret kabocha-/hokkaidogræskar
- Et 1/2 lille græskar
- 8,5 dl dashi
- Smagsgivere - de tørre: 2 spsk sukker og 1 tsk salt
- Smagsgivere - de våde: 4 tsk sake, 4 spsk dashi og 4 spsk soya.
Lynsyltede agurker: Kyuri Asa-zuke
- 500g små agurker - gerne japanske eller persiske.
- 1 tsk salt
- 1 tsk soya
- 1 tsk sesamolie
- 1 spsk ristede sesamfrø
Ris med umeboshi (fermenteret blomme) og furikake (ristet topping med tang og sesamfrø)
- 3 dl japanske kortkornede ris. Grødris kan bruges som alternativ.
- Umeboshi - købes færdigt hos asiatiske forhandlere.
- Furikake - købes færdigt hos asiatiske forhandlere.
Misosuppe med tang
- Misosuppe med tang - købes færdiglavet hos asiatiske forhandlere.
Tamagoyaki (japansk omelet)
- Find opskrift og ingrediensliste her.
Fremgangsmåde
- Klargør græskaret og skær det ud i lige store (mundrette) stykker a cirka 5 cm.
- Find en mellemstørrelse gryde og opvarm dashi.
- Kom græskarstykkerne i gryden og placer dem med skinsiden nedad.
- Tilføj alle smagsgiverne og sving eventuelt lidt med gryden for at fordele disse.
- Når vandet koger, nedsættes temperaturen en anelse.
- Lad retten simre i 20-30 minutter. Hold løbende øje da tilberedningen varierer efter størrelse.
- Tag retten af varmen og køl ned - lad græskaret ligge i vandet under nedkøling for at trække yderligere smag.
- Server stuetempereret eller opvarm inden servering alt efter ønske.
Lav herefter de lynsyltede agurker - det er bedst, at du til denne opskrift bruger små agurker, som enten er persiske eller japanske. Hvis man bruger almindelige agurker, så vælg nogle små og skrab det bløde ud af agurkerne:
- Skær agurkerne ud i mundrette chunks eller bank dem med en kagerulle, så de går i stykker i ujævne former (så får de en større flade, hvor de kan absorbere smag). Læg dem herefter i en skål.
- Salt agurkerne og lad det trække i 10 minutter, hvorefter du vrider dem for vand.
- Smag til med soya og sesamolie og top retten med ristede sesamfrø.
Imens græskaret og agurkerne tilberedes, kan du gå i gang med misosuppen samt ris med umeboshi og furikake:
- Kog risen efter anvisning - gerne i riskoger.
- Anret risene i små skåle og top med umeboshi og furikake, når du er klar til servering.
- Varm suppen op og server i små skåle, når du er klar til servering.
Mens det hele står og tilbereder færdigt, påbegyndes tilberedningen af tamagoyaki, som er den japanske omelet. I alt tager denne tilberedning 15-20 minutter:
- Find fremgangsmåden her.
いただきます
velbekomme
Kan serveres med
Server maden på
Japansk keramik
Vi elsker, når service er med til at fuldende enhver ret og sætte stemningen for måltidet. Hos Seramikku kan du sammensætte din egen unikke samling af japansk keramik, som du kan bruge til servering af dine favoritretter.
Alt keramik er håndplukket fra Japan og kommer i et begrænset antal. Uanset om du foretrækker, at keramikken er ens - eller er mest til at blande forskellige items - består udvalget unikke styles. Vi kan nemlig godt lide tanken om, at du får noget helt særligt hjem at stå på dine hylder.