Miso Ramen (nem og hurtig)
Grå asymmetrisk ramenskål
240,00 DKK
Håndlavet ramen-ske
175,00 DKK
Spisepinde i sort træ
80,00 DKK
Asymmetrisk lysegrå skål
140,00 DKK
Hvad er ramen?
Ramen er nok en af de mest “trendy” japanske retter, du kan spise lige i tiden. Engang var det sushi – nu er det ramen, der hitter. Og med god grund! Det er en umamibombe uden lige, og helt klart en af vores absolutte favoritter i det japanske køkken.
I Japan er ramen også ekstremt populært og de bedste ramen joints opnår nærmest kult-agtig status med diverse merchandise, tv-optrædender og 50-meter lange køer – hver dag! Ofte er Ramen Joints små, familiedrevne restauranter med 8-10 pladser omkring køkkenet. Af samme grund, er det ikke en restaurantoplevelse man sidder og nyder i flere timer omkring bordet. Typisk køber man en madbillet på en maskine udenfor restauranten, venter i kø, sætter sig ind, afleverer billetten, slubrer sin ramen i sig og smutter inden der er gået et kvarter (..og ja – det er meget vigtigt, at man slubrer nudlerne med så meget lyd som muligt).
Ramen betegnes næppe som fine dining, men laves det med kærlighed, kan det være en umami-bombe ud over det sædvanlige. Madanmeldere og foodies har fået øjnene op for retten og i dag findes der faktisk to Michellinstjernede ramen joints i Tokyo. Jeg har spist på begge og det burde alle besøgende i Japan gøre – især taget i betragtning at det kun koster ca. 70 kroner!
Ramen kan overordnet deles op i 4 kategorier. Herunder findes der 100-vis af underkatagorier afhængig af region og ingredienser. Det fire katagorier er:
- Shio Ramen som er baseret på Salt
- Miso Ramen som er baseret på Miso
- Tonkotsu Ramen som er baseret på Svineben
- Shoyu Ramen som er baseret på Soya
Denne opskrift er en Miso Ramen
Ingredienser til suppen
- 2 pakker ramen nudler
- 800 ml hønsefond
- 1 spsk revet ingefær
- 2 fed pressede hvidløg
- 1 lille løg
- Chiliblanding efter smag (f.eks. Shichimi, rayu eller almindelige chiliflager)
- 1 spsk god, ristet sesamolie
- 4 tsk neri goma (kan erstattes med tahin)
- 2 tsk sukker
- 2 store spsk. lys miso
Topping-idéer
Kan til-/fravælges efter smag
- Fintsnittede forårsløg
- Blancherede bønnespirer/moyashi (helst med meget "stilk" og lidt "hoved")
- Blanceret bok choy
- 1 spsk ristede sesamfrø (ristes af på en tør pande)
- Nori (tørret tang)
- Menma (marinerede bambusskud)
- Blancerede enoki- eller shimeji-svampe (kan erstattes/suppleres med andre svampe)
- Chachu og ajitama (se opskrift her)
Fremgangsmåde
Sørg for at have alle ingredienser klar til anretningen, da ramen skal serveres rygende varm og nudlerne hurtigt kan blive for bløde.
- Kog rigeligt vand til nudlerne
- Varm sesamolie i en anden gryde og rist løg, hvidløg, ingefær, chili af til løgene er blanke
- Tilføj lidt sukker og neri goma og svits det hurtigt.
- Tilsæt hønsefonden og lad suppen simre et godt stykke tid
- Sluk for varmen og lade den køle lidt af inden du tilsætter miso-paste. Ellers dræber du de sunde bakterier i misoen.
- Mens misoen langsomt opløses i fonden koges ramennudlerne kortvarigt så de bibeholder en god tekstur (1-1,5 minut)
- Dræn nudlerne og kom dem nederst i en ramenskål
- Hæld suppen over og anret med de forskellige toppings du har valgt.
- F.eks. halverede ajitama-æg, skiveskåret chashu, nori-tang, forårsløg, blancerede grøntsager.
- Top det hele med ristede sesamfrø og evt. lidt chilimix og sesamolie.