Okonomiyaki (Hiroshima style)

type

Type

hovedret

land

Portioner

4 personer

Arbejdstid

45 minutter

Hvad er okonomiyaki?

Man kan med lidt god vilje betegne okonomiyaki som en blanding af en pizza og en madpandekage – baseret på kål. Okonomiyaki er sammensat af ordene “konomi” og “yaki”, som løst oversat betyder henholdsvis “det du kan lide” og “stegt/grillet”. Et lidt spøjst navn, men ikke desto mindre et meget passende navn. Jeg har i hvert fald endnu til gode at møde en person, som ikke kan lide okonomiyaki – barn som voksen

Der findes to versioner af okonomiyaki, som hver har fået sit navn fra den by de har deres oprindelse i – henholdsvis Osaka og Hiroshima. Hovedingredienserne er nogenlunde ens – kål, dej og toppings. Fremgangsmetoden er derimod ret forskellig. Hvor man ved Osaka-versionen blander alle ingredienser inden man steger, bygger man den op i lag med Hiroshima-versionen.

Der er mange processer i Hiroshima Style okonomiyaki, så det kan være en god idé at starte ud med at se den step-by-step-video, der ligger i bunden af dette indlæg.

Ingredienser

    1. 12 spsk mel
    2. vand
    3. ½ spsk mirin (sød risvin brug til madlavning. Kan undlades)
    4. lidt salt
    5. ½ spidskål
    6. 1 porre
    7. 200 g bønnespirer
    8. 1 pakke bacon eller tyndskåret svineslag
    9. 4 æg
    10. 400 g forkogte soba nudler (erstat evt. med en anden type nudel)
    11. Katsuobushi kværnet helt fint i en morter (Røget, tøret Bonito fisk høvlet i helt tynde flager) Kan undlades.

    Toppings

    1. Okonomiyaki Sauce. Køb Otafuku eller lav den selv som beskrevet nedenfor)
    2. Mayonnaise (Kewpie Mayonnaise kan anbefales)
    3. Aonori (Bittesmå stykker tørret tang)
    4. 3 forårsløg, fintsnittet

    Okonomiyaki sauce

    Hvis muligt så køb Otafuku Okonomiyaki Sauce. Kan købes i de fleste asiatiske supermarkeder som:

    1. Kakshidi Food i Kødbyen, København
    2. Den Kinesiske Købmand tæt ved Nørreport Station, København
    3. Far East Trading tæt ved Bruuns Galleri, Aarhus

    Man kan også prøve at lave den selv ud fra ingredienser, man kan købe i normale supermarkeder:

    1. 2 dl ketchup
    2. 2 spsk soya
    3. 2 spsk Worchestershire Sauce
    4. 2 tsk sukker/flydende honning

      Fremgangsmåde

      • Pisk mel og vand. Tilføj vand indtil du har en tyk koldskålskonsistens.
      • Tilføj lidt salt og mirin. Stil skålen til side.
      • Snit nu spidskål og porrer. Nogle fintsnitter og andre snitter lidt grovere. Jeg er mere til sidstnævnte, så man bibeholder lidt konsistens og sprødhed i kålene. Prøv dig frem.
      • Læg kål, porrer, skyllede bønnespirer, bacon/svineslag, æg i skal, sobanudler, kværnet katsuobushi i hver deres skål, så de er helt klar til kunne tage af.
      • Hæld nu dej på en slip-let pande så pandekagen er på størrelse med et stort pitabrød i omkredsen. Drys kværnet katsubushi på.
      • Tag en lille håndfuld kål, lidt mindre porre og tilsvarende mængde bønnespirer og læg det på pandekagen i lag.
      • Dæk nu hele pandekagen med 2-3 skiver bacon uden overlap. Hæld en lille smule dej ovenpå inden du flipper hele molevitten. Dejen fungerer som lim på alle ingredienserne.
      • Ved siden af steger du nu 1/4 af nudlerne i lidt olie. Vend dem i lidt okonomiyaki sauce på panden.
      • Når baconet er stegt færdigt, flytter du kål-delen ovenpå nudlerne, så selve pandekagen stadig vender opad.
      • Slå nu et æg ud ved siden af og fordel den med din spatel, så den har ca. samme omkreds som din kålpandekage.
      • Mens ægget stadig er halvråt, flyttes kålpandekagen ovenpå æggene med nudelsiden nedad.
      • Når ægget er færdigstegt vendes hele molevitten.
      • Dæk pandekagen med toppings. Okonomiyaki sauce, mayo, Aonori og forårsløg.

      Videovejledning

      いただきます

      velbekomme

      Server med...

      Vores historie

      Vi elsker, når service er med til at fuldende enhver ret og sætte stemningen for måltidet. Hos Seramikku kan du sammensætte din egen unikke samling af japansk keramik, som du kan bruge til servering af dine favoritretter.

      Alt keramik er håndplukket fra Japan og kommer i et begrænset antal. Uanset om du foretrækker, at keramikken er ens - eller er mest til at blande forskellige items - består udvalget unikke styles. Vi kan nemlig godt lide tanken om, at du får noget helt særligt hjem at stå på dine hylder.

      Se andre opskrifter