Transport i Japan

rejsetips til japan

Hvilke transportmidler findes der i Japan? 

Japan Rail Pass

Inden du har pakket din kuffert og er på vej, vil jeg anbefale at få kigget nærmere på et såkaldt Japan Rail Pass. Det er et togpas, som er produceret af Japan Railways Group, som giver mulighed for at køre med nogle højhastighedstog (shinkansen), alm. tog, undergrundsbanen, færger og busser ejet af JR Group. Passet giver IKKE fri adgang til privatejede toglinier og metroselskaber, men kun JR linjer, som er det landsdækkende, statsejede transportselskab. Der findes en liste over al transport, som passet dækker, på deres hjemmeside her. Man kan altså komme virkelig mange steder hen i Japan kun med passet.

Passet kan købes til 7, 14 eller 21 dage og kan købes i alm. udgave eller i grøn udgave, som er en smule mere fancy. Det koster lidt for et JRP, men hvis man gerne vil rejse rundt i hele Japan med shinkansen, så sparer man penge på et par ture med shinkansen. Og det er SÅ meget mere behageligt at køre fra Tōkyō til Kyōto i shinkansen på et par timer end med en natbus over natten (been there, done that).

JRP skal købes hjemmefra inden afrejse. Så vidt jeg husker, fik jeg mit tilsendt med posten, og det kan købes ved forskellige udbydere online her i Denmark.

I Japan kommer mange rundt med tog eller metro, og det er det primære transportvalg her. Du kan også leje en bil, men her skal du være opmærksom på det faktum, at Japan har vejafgifter, samt dit kørekorts gyldighed. Husk at få bestilt et internationalt kørekort på Borgerservice, hvis du vil ud og køre i Japan. Det koster vist kun omkring 25 DKK.

Rejsekort

Når du ankommer jetlagged til Japan og har fundet din kuffert på baggagebåndet, anbefaler jeg, at du går mod lufthavnens togstation og får lavet et rejsekort. Med et rejsekort sparer du penge fremfor ved køb af en papirbillet, hver gang du skal med tog. 

Kortet kan laves ved billetautomater på de fleste større stationer. På nogle stationer sidder der også en behjælpelig medarbejder, men du kan ved hjælp af engelske instruktioner på skærmen selv lave dit kort. Det koster 500¥ (ca. 28 DKK) i depositum, som du kan få tilbage, når du rejser hjem igen, men jeg synes, at det er en fin souvenir at have med hjem. Og så kan du bruge det igen, næste gang du er i Japan. 

Kortet fungerer ligesom et dansk rejskort, som tankes op og bippes ud og ind ved afrejse og ankomst. Pas godt på dit kort, for hvis du mister kortet, mister du også hele beløbet på kortet. For at passe på dit kort findes fine kortholdere med f.eks. Pokémon, Hello Kitty og meget andet. Disse kan blandt andet købes i den japanske detailkæde Don Quijote.

Der findes forskellige udbydere af rejsekort rundt omkring i Japan, men i Tōkyō er Suica og Pasmo de mest brugte rejsekort. I Ōsaka er Icoca den førende udbyder, men fælles for kortene er, at de kan bruges over hele landet. Et rejsekort er altså et must have, når man rejser i Japan. Og så kan det end da bruges i de fleste konbini-kiosker. Mega smart!

Efterlad en kommentar

Alle kommentarer modereres, før de offentliggøres