Sundhedsfordelene ved matcha

Matcha adskiller sig fra andre teer, fordi den laves af finmalede teblade, der dyrkes i skygge i cirka 4-6 uger inden høst. Denne proces fører til to vigtige forandringer:

  • Forøget produktion af aminosyrer
  • Højere indhold af klorofyl

I forhold til almindelig grøn te har matcha ofte en mildere og mere umami-rig smag, takket være det øgede indhold af aminosyrer. Matcha er også rigere på antioxidanter og vitaminer, da man indtager hele bladet, i modsætning til traditionel te, hvor man blot drikker den væske, bladene trækker i. Af disse årsager har matcha en række sundhedsfordele, vi vil komme ind på her.

Matcha er kilde til energi

En af de største fordele ved matcha er, at det er en naturlig kilde til energi. Det kan  hjælpe dig med at holde fokus og være vågen i flere timer. Dette skyldes indholdet af koffein og L-theanin, hvor L-theanin sørger for en langsom frigivelse af koffeinen i blodet.

Dette forhindrer de bivirkninger, som mange oplever ved andre energidrikke. For eksempel de rystelser, som mange oplever efter at have drukket kaffe. Sammenlignet med kaffe er matcha også langt mere skånsom for maven. Derudover oplever man ikke det energidyk, som ofte følger efter indtagelse af kaffe eller sukkerholdige energidrikke.

Matcha hjælper til at fokusere og slappe af

En anden fordel ved det høje indhold af L-theanin i matcha er, at det hjælper dig med at forblive rolig og fokuseret. L-theanin øger niveauerne af neurotransmittere i hjernen og nervesystemet, som er ansvarlige for at regulere humør, koncentration og andre kognitive funktioner.

Selvom L-theanin findes i både grøn og sort te, er koncentrationen højere i matcha af to årsager. For det første øger skyggeprocessen før høst produktionen af aminosyrer. For det andet indtager du hele tebladet, når du drikker matcha, hvilket forstærker virkningen.

Reducerer sygdomme

Matcha er rig på antioxidanter, som beskytter kroppens celler mod skader og kan reducere risikoen for sygdom. Regelmæssig indtagelse af grøn te er desuden blevet forbundet med en lavere risiko for hjerte-kar-sygdomme, da det kan hjælpe med at forbedre kolesterolniveauer og reducere inflammation i kroppen.

*Kilde: Kræftens Bekæmpelse