Sådan vælger du den rigtige kniv

Når man skal vælge en ny kniv, kan det være svært at finde rundt i, hvilken man skal vælge. Allervigtigst i denne sammenhæng er det at spørge sig selv, hvilken funktion kniven skal have. Med andre ord: hvad skal du bruge kniven til?

Nedenfor har vi samlet en oversigt over alle vores knive og deres funktioner, så du forhåbentligt kan blive klogere på, hvilken kniv der er den rigtige for dig. 

Fælles for alle Seramikkus japanske knive er, at de er håndsmedede i Japan af lokale smede efter traditionelle teknikker. Derudover er alle knive med 17 lag hamret, damasceret VG10-stål og har en hårdhed på 60-62 HRC (Rockwell hårdhedskala).

Urtekniv

Urtekniven kaldes også en "Petty"-knife, og er, som navnene antyder, fantastisk til de små råvarer. Brug den når du skal skære eller soignere små grøntsager og frugter, som kræver præcision. 
Brug for eksempel knivbladets 'fod' til at fjerne pletter fra kartofler eller lignende. 

Kniven er også fantastisk som en lille oste/pølse kniv eller til at ridse i skindet på flæskesteg eller grøntsager. 

Find den her i sort eller mahogni.

Utility-kniv

Utility-kniven kaldes også en 'paring knife', og er som ordene antyder, fantastisk til de lidt mindre råvarer. Kniven bruges til at skære diverse småting i køkkenet, og det vil hurtigt blive din favoritkniv i det daglige. 

Brug den når du skal skære eller soignere små grøntsager, frugter og krydderurter. Brug den også til at skære eller filetere mindre stykker kød og fisk. 

Utilitykniven vil hurtigt blive din mest brugte kniv i køkkenet. 

Find den her i sort eller mahogni

Nakiri-kniv

Nakiri (菜切り) betyder grøntsagskniv. Kniven er den traditionelle grøntsagskniv, som er uundværlig i det japanske køkken - og det asiatiske køkken generelt.

Her får man den perfekte grønsagskniv, der med sin rektangulære form gør det nemt at skære både store og små grøntsager. Højden på bladet gør, at du sikkert kan vende knoerne ind mod bladet og guide knivens bevægelser. 
Den kan bruges til at flække store grøntsager, men er også helt ideel til helt fintsnittede grønsager. 
Brug den eksempelvis til at skære helt fine julienne eller brunoise. 

Find den her i sort eller mahogni

Santoku-kniv 

Santoku (三徳) betyder løst oversat "3 formål" og henviser til knivens alsidighed, idet den kan bruges til fisk, kød og grøntsager. Santoku kniven er en multifunktionskniv, der i dets form er designet til at kunne hakke, snitte og skære diverse råvarer. 

Med knivens høje blad kommer dine fingre aldrig i vejen, idet du kan lade dine knoer hvile på bladet og styre knivens bevægelser. Samtidig gør bladets længde på 18 cm, at du kan skære råvarer i lange, bløde bevægelser. Den spidse ende gør, at du desuden kan fintsnitte de mindste råvarer. 

Santoku kniven er den japanske all-round kniv, der egner sig i ethvert køkken.

Find den her i sort eller mahogni

Gyūto-kniv

Gyūto (牛刀) betyder "kødsværd" på japansk og svarer til det, man i vesten kender som en traditionel kokkekniv. På trods af navnet er det en meget alsidig kniv, der kan bruges til både kød, fisk og grøntsager. 

Med det lange blad på 21 cm mærker man virkelig, at kniven gør arbejdet for en, når man skærer i lange, bløde bevægelser. Højden på bladet gør, at man nemt kan hakke og snitte små grøntsager med knoerne hvilende på bladet til at guide kniven. 
Denne kniv er kokkens go-to kniv! 

Find den her i sort eller mahogni

Sujihiki-kniv

Sujihiki (筋引) betyder direkte oversat "muskeltrækker" med henvisning til den trækkende bevægelse, kniven er designet til. Med det lange, smalle blad på 24 cm er kniven ideel til at filetere kød og fisk i lange skarpe snit. 

Brug den til at afpudse kødudskæringer eller afskinde og filetere fisk - for eksempel til sushi/sashimi. Kniven fungerer også som forskærerkniv og er derfor helt ideel til at udskære en færdigtilberedt steg eller fjerkræ. 

Med sujihiki kniven vil du virkelig mærke, hvordan kniven gør alt arbejdet for dig, når du skærer i lange snit.


Find den her i sort eller mahogni

Find alle knivene her

Efterlad en kommentar

Alle kommentarer modereres, før de offentliggøres